take-ionescu-scris-1

Despre noi

Școala Gimnazială „Take Ionescu” - Râmnicu Vâlcea

BRAND al învățământului vâlcean si nu numai

 Dupa punerea in aplicare a Regulamentului Organic prin care se recunoaste necesitatea invatamantului public, au luat fiinta scoli in toate resedintele de judet. Scoala Nationala Normala din Ramnicu Valcea, ca raspuns la nevoile epocii pentru raspandirea stiintei de carte in cercuri din ce in ce mai extinse, apare la 1 Mai 1832, cu 48 de elevi, in casa primului sau profesor, Dimitrie Serghiade. Populatia scolara a fost in continua crestere, ajungand la 174 elevi in 1846. De la debut, institutia noastra a avut o stralucita evolutie. La 15 Aprilie 1834, inventatorul stiloului ,Petrache Poenaru, in calitate de director al „Scoalelor Nationale „, facand o inspectie la scola publica din ora, mentiona: „S-a cercetat scoala la scris, citit, catechism, geografie politiceasca si in cele patru parti ale aritmeticii. S-a cunoscut sarguinta si silinta ce a pus destul profesorul cu inaintarea lor la invatatura, pentu care a ramas toata obstea multumita”.                 

Permanent, intitutia noastra s-a situat pe o traiectorie ascendenta. In anul scolar 1937-1938, apare clasa a-V-a, in 1956 se unifica Scoala Nr 1 de Fete cu cea de Baieti, iar in toamna anului 1970 se introduce prima treapta de liceu.

Din anul 1977, scoala dispune de un nou local, cladirea veche data in folosinta in anul 1896 si dotata cu un ceas, de unde si denumirea de „Scoala cu Ceas”,devenind Muzeul Judetean de Istorie.

   Cunoscutul om politic I. Gh. Duca scria ca : „Take Ionescu avea inteligenta sclipitoare, un talent oratoric neintrecut, aducand netagaduite servicii tarii si neamului romanesc”. In calitate de ministru al Instructiunii Publice si Cultelor a contribuit direct, cu restore finanaciare proprii la reconstruirea scolii distruse de un incendiu.

Scoala cu Ceas s-a numit „Take Ionescu” pana la Reforma Invatamantului din vara anului 1948; s-a revenit la aceasta emblematica denumire in anul 1998, ca urmare a demersului Consiliului de administratie al scolii de la acea vreme.

Incepand cu anul scolar 1979-1980, se afiliaza sectia de muzica, mentinuta pana in anul 1990. Anul scolar 1993-1994, prin cei 2124 de elevi inscrisi inregistreaza maximul de populatie scolara implicata in procesul instructiv-educativ.
Niciodata n-am simtit o mai mare bucurie, in calitate de manager al scolii, ca in clipa cand a inceput constructia salii de sport, asteptate de atatea generatii si inaugurate in anul 2004.

Ca institutie prestatoare de servicii educative durabile pentru populatia scolara, dispunem de: dotare moderna, echipa de cadre didactice performante, elevi si parinti devotati misiunii scolii, comunitate locala interesata pentru calitatea educatiei din perspective europeana si indrumare conform standardelor actuale din partea Inspectoaratului Scolar Judetean Valcea. In fiecare an scolar practicand un invatamant diferentiat, centrat pe elev, rezultatele au corespuns obiectivelor stabilite. In anul 2007, s-a atins, pana acum, din cele 20 premii nationale obtinute la Olimpiadele scolare de catre elevii nostri, cota cea mai inalta. Concursul National „La Scoala cu Ceas”, celelalte concursuri interjudetene la care participa echipajele scolii, proiectele europene etc. au consolidat pozitia scolii in randul institutiilor de elita.

Manageriatul bine gandit, omogenitatea valorica a echipei, comunicarea cvartetului cadru didactic-elev-parinte-comunitate locala au transformat numele scolii in renume, ea fiind din cele mai solicitate la nivel de municipiu.

DIRECTOR,
Prof. Florina Soare

O parte dintre profesorii noștri

Un mic tur prin Școala noastră

Sari la conținut