take-ionescu-scris-1

Mobilitate Lituania, 3-7 octombrie 2022

„Kindness against cyber-bullying”
LITUANIA, 3-7 OCTOMBRIE 2022

 În perioada 3-7 octombrie 2022, 5 eleve și 2 cadre didactice din Școala Gimnazială “Take Ionescu” Râmnicu Vâlcea au participat în Lituania la cea de-a treia mobilitate din cadrul proiectului internațional Erasmus+ ”Kindness against Cyberbullying”, număr de referință 2020-1-IT02-KA229-079464_3. Aceasta s-a desfășurat în școala ”Girkalnio pagrindine mokykla” din Girkalnis, Kaunas. Echipa de proiect a fost reprezentată de 5 eleve de clasa a VIII-a: Irimia Luiza, Manole Iarina, Rusu Amalia, Ștefănescu Alexia și Teodorescu Daria, coordonate de profesor de limba engleză, Marina Sacerdoțeanu si profesor de educație socială, Cătălin Văduva.

  Activitățile desfășurate pe parcursul celor 5 zile au vizat atingerea obiectivelor generale și specifice ale proiectului. Obiectivele generale ale proiectului vizează incluziunea socială, non-discriminarea și egalitatea, prin dezvoltarea competențelor sociale, civice și interculturale, traduse într-un efort comun împotriva rasismului, segregării și discriminării. Obiectivele specifice se referă la fenomenul de cyberbullying, fenomen cu care trebuie să ne familiarizăm pentru a înțelege mai bine dinamica relațiilor pe care copiii le dezvoltă în mediul online și a pericolelor la care sunt expuși.

Alături de echipa României au participat elevi din Italia, Polonia și Turcia, coordonați de școala din Lituania și au lucrat in echipe mixte, activitățile fiind targetate pe obiectivele proiectului. S-au pus în discuție situații diverse, legate de cum ar trebui să ne dăm seama dacă elevii noștri sunt victime ale fenomenului de cyberbullying și de ceea ce ar trebui să facă atât părinții, cât și profesorii, în cazul în care copiii devin victimele agresiunii în mediul digital. Elevii din cele 5 țări au interacționat în echipe, au comunicat în limba engleză, au creat și au prezentat produse finale împreună (postere, desene pe flipchart, fișe de autocunoaștere), fiind coordonați de moderatori lituanieni. Astel, s-a vizat atât îmbunătățirea interacțiunilor pozitive cu elevi din celelalte țări partenere, cât și o mai bună înțelegere și capacitate de adaptare la toate tipurile de diversitate (diversitate socială, etnică, lingvistică și culturală).

 Ziua de 5 octombrie, Ziua Internațională a Educației, a fost marcată de momente artistice, iar echipa României a prezentat un moment folcloric autentic. Mobilitatea din Lituania a inclus o vizită la primăria din Raseiniai, precum și obiective turistice (Siluva, Trakai, Vilnius). Suntem mândri că școala noastră se bucură de experiența Erasmus+, deoarece acesta este un proiect care aduce beneficii atât elevilor, cât și cadrelor didactice participante și are ca scop sprijinirea fiecărui elev care își dorește să se bucure de o experiență multiculturală unică, să se adapteze, să se maturizeze, să experimenteze oportunitatea de a valorifica la maxim posibilitățile de învățare, dar și cele care vizează dezvoltarea personală.

https://voceavalcii.ro/invatamant-2/mobilitate-lituania-octombrie-2022/

  • Prof. Marina Sacerdoțeanu
  • Prof. Cătălin Văduva
Sari la conținut